Het hebben van een auto kost geld. De auto verzekeren is een post en belasting komt daar nog bij. Belasting betalen is nooit leuk, helaas ontkom je er niet aan. Echter zoals bij veel belastingen is het mogelijk om de hoogte van het te betalen bedrag op diverse manieren te verminderen.

Dit geldt ook voor de BPM bij import van een bolide uit het buitenland. We hebben een paar tips voor je om te besparen op de Bpm:

Op BPM afschrijven om te besparen

Met de BPM formules wordt het (historische) bruto-BPM bedrag berekend voor een nieuwe auto. Wanneer je dus geen nieuwe auto importeert, wat vaak het geval is, mag je op de bruto-BPM afschrijven. Het resterende bedrag, de zogenaamde rest BPM, dient uiteindelijk betaald te worden. Een tip hierbij is de BPM op basis van de handelswaarde in Nederland te berekenen. Omdat de handelswaarde van veel auto’s op dit moment vrij laag is, betekent dit dat je een groter deel van de BPM mag afschrijven, dan de Belastingdienst in haar tabellen aangeeft.

Leestip: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/

Gebruik het meest voordelige BPM jaar om te besparen

Hoe de BPM berekend wordt verandert elk jaar. Maar het is namelijk mogelijk om de BPM te berekenen op basis van een formule van een ander jaar. Dit wordt de ”historische bruto BPM” genoemd, waarbij de regel geldt dat je elke BPM-berekeningswijze mag gebruiken tussen de datum eerste toelating in het buitenland en de huidige datum. Gebruik dus het meest voordelige BPM regime om niet te veel rest-BPM te betalen!

Koop geen nieuwe auto om BPM te besparen

Een nieuwe auto kopen is natuurlijk geen enkel probleem. Let echter wel op de definitie die de Belastingdienst hanteert voor een nieuwe auto, wanneer je een auto koopt waar al wel wat kilometers op de teller staan. Voor de Belastingdienst is een auto namelijk nieuw als deze minder dan 3.000 kilometer heeft gereden of minder dan drie maanden oud is, gemeten van de eerste datum van toelating tot de datum van import in Nederland. Zorg er dus voor dat je auto bij het importeren in ieder geval 3.000 kilometer op de teller heeft staan en minimaal drie maanden oud is. Dan mag je afschrijven op de BPM.

Meer informatie: https://easyimport.nl/bpm-berekenen-aangifte/

Gebruik geen BPM calculator!

Er zijn op internet verschillende websites met BPM calculatoren, maar vaak nemen deze websites niet alle gegevens in acht om een aangifte te berekenen. De uitkomsten van deze calculatoren zijn vaak veel te hoog. Veel van deze websites zijn echter niet betrouwbaar. Ze berekenen bijvoorbeeld een te hoge BPM en lichten klanten op met onnodige extra rekeningen. Kijk hier dus voor uit!